tiistai 27. tammikuuta 2009

Viipuri - vapautettu vai varastettu?

TV1 jatkoi tänään ansiokasta Karjaladokumenttien sarjaa esittämällä Arto Tuomisen dokumentin: Tosi tarina: Venäläinen Viipuri.

Nyt puhuivat venäläiset, ja heitä säesti suomalainen toimittaja. Kuvat viipyivät Viipurin linnan tornista avautuvassa maisemassa, sekä kaikkialla Viipurin alueella.

Tylyt neuvostoaikaiset dokumentit antoivat mustavalkoisesti Viipurista erilaisen kuvan: puna-armeijan panssarivaunut "vapauttivat" suomalaisen kaupungin, jonka rakennusten seinämistä saattoi erottaa tekstit Kirvun osuuskauppa tai KOP.

Venäläiset kertoivat, kuinka 1990-luvulla kaupunki oli kauhea, samoin elämä. Nyt ortodoksikirkon kellonsoittajana toimiva mies kertoi, että puolet sen ajan kavereista makaa nyt haudassa. Tuntuu siltä, että liian venäjäkielteisiksi tuomitut suomalaiset kannanotot olivat ehkä sittenkin liian myönteisiä!

Nyt Viipuri kohenee hiljalleen, ja kaupungissa asuvat venäläiset pohtivat kaupungin luonnetta.

Mielenkiintoisia lisätietoja oli sotien jälkeen palautetun raitiovaunuliikenteen päättyminen 1950-luvulla, tai Aallon kirjaston pitäminen suljettuna 1960-luvulle saakka. Sitä ennen siitä suunniteltiin yleistä saunaa! Sotien jälkeen suomenkielisiä kirjoja poltettiin roviolla, ja venäläiset valloittajat kuivattelivat huopatossujaan nuotion loimussa.

Hyökkäävä puna-armeija juhli Viipurin "vapauttamista", ja 40 vuotta myöhemmin "sankarit" muistelivat tätä "saavutustaan". Sotien yhteydessä "valkosuomalaiset" tietysti "tuhosivat" Viipurin, joka sitten "vapautettiin".

Todellisuudessa Viipuri kuului Suomeen vuodesta 1812, jolloin "Vanha Suomi" yhdistettiin muun Suomen kanssa. Syntyi autonomia, Suomen suuriruhtinaskunta.

Kun Suomi itsenäistyi, Venäjä tunnusti Suomen, käytännössä suuriruhtinaskunnan rajoissa. Rajasopimus 1920 ei muuttanut rajaa Karjalan kannaksella. Viipuri ja Karjalan kannas oli ollut jo yli sata vuotta Suomen kiistaton osa.

Siinä mielessä puna-armeija varasti Suomelta, suomalaisilta asukkailta, yrityksiltä ja yhteisöiltä Suomen toiseksi suurimman kaupungin.

Se oli maailmanhistorian suurimpiin kuuluva varkaus. Käsittämätön määrä arvokasta omaisuutta siirtyi vieraan valtion ja vieraan kansakunnan haltuun.

Varkauden tunnusmerkkinä voi pitää myös sitä, että uhrin piti jopa maksaa sotakorvaukset tästä venäläisten toteuttamasta ryöstöretkestä.

Viipuri säilyy varastettuna kaupunkina ja esteenä suomalaisten ja venäläisten normaalilla kanssakäymiselle. Varastettu tavara pitää palauttaa, jotta voitaisiin luoda luottamukselliset suhteet Venäjän ja Suomen välille.

2 kommenttia:

  1. Useille suomalisille luontevin kanssakäyminen venäläisten kanssa tapahtuu juuri Viipurissa.

    VastaaPoista
  2. SAATANAT JA OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO0000000000000000000000000000VITTUA ANTTI VOISI IMEÄ KYRPÄÄ AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    VastaaPoista