perjantai 2. tammikuuta 2009

Kirja-arvostelu "Karjalan palautus kuin tukka takussa"

Maisteri Veikko Saksi on 2000-luvun Herra Karjalanpalautus, jonka saavutukset ja toiminta ylittävät kaikkien muiden elävien suomalaisten ansiot tällä saralla.

Saksin tuore kirja Karjalan palautus kuin tukka takussa on ainutlaatuinen teos aiheesta, jota Suomessa on harvoin käsitelty. Kirjahyllyssäni on tuskin puolta tusinaa tätä teemaa käsittelevää kirjaa.

Veikko Saksi vetää tunnetusti ProKarelian nettisivustoa. Sinne on koottu laaja valikoima materiaalia, mutta suuren osan sivuston kirjoituksista kirjoittaa Saksi itse.

Näistä kirjoituksista on koottu tämä Tallinnassa painettu pehmeäkantinen nide. Kirja on eittämättä pamfletti, mutta 240-sivuisena siinä riittää luettavaa.

Kirja koostuu helposti luettavista nettikolumneista, joita kutakin värittää Jouko Rostilan "pilapiirros". Tämä materiaali on arvokas lisä kirjan herättämään keskusteluun.

Kirja koostuu 33 artikkelista, joista kussakin toistetaan samoja teemoja. Saksin ajatuksiin on helppo yhtyä: miksi me vaikenemme? Miksi ylläpidämme syyllisyyttä? Miksi emme ole Karjala-kysymyksen edessä yhtä avoimia kuin yleisissä yhteiskunnallisissa kysymyksissä.

Saksia on joskus arvosteltu käsitteen win-win liiallisestakin toistamisesta. Useimmissa artikkeleissa toistuu tämä käsite. Toistolla on kuitenkin selkeä tavoite. Sillä pyritään helpottamaan ahaa-elämyksen syntymistä.

Jos Saksi olisi vilauttanut win-win-käsitteen yhteen tai kahteen kertaan, sitä ei olisi huomattu. Nyt se pomppaa näkyville jokaisessa artikkelissa, ja se vaatii ajattelemaan.

Jos Karjalan palautus on win-win-tapahtuma, eli sellainen, jossa sekä Venäjä että Suomi hyötyvät (toki hyvin eri tavoin), silloin "Karjalan palautus tietää sotaa" tai "Suomi tarvitsee Natoa ottaakseen Karjalan takaisin" osoittautuvat pelkäksi sotahullujen propagandaksi.

Saksin kirja on sopivaa iltaluettavaa - itse jaksoin käydä yhden tai korkeintaan kaksi lukua kerrallaan. Tahti on sopiva. Näin pystyy askel kerrallaan arvioimaan omia ennakkoluulojaan tai kieroon kasvaneita asenteitaan.

Kirjan pamflettimainen luonne johtaa siihen, että se on vahvimmillaan asennemuokkaajana ja rohkaisijana ajattelemaan toisin kuin mihin suomettunut Suomi on meitä kaikkia aivopessyt.

Sen sijaan faktatiedot ovat niin ja näin. Saksi heittelee lukuja tai väitteitä ilman minkäänlaisia lähdeviitteitä tai tarkennuksia. On todennäköistä, että osa näistä "faktoista" onkin ainakin osittain virheellisiä. Toisaalta tämä ei haittaa pamflettikirjassa, jonka oleellinen anti on uusien ajatusten herättämisessä, ei numeroiden tai vuosilukujen luettelemisessa.

Itse hankin kirjan Lappeenrannan Karjala-myymälästä. Se on tietääkseni ainoa Karjala-aiheisiin kirjoihin ja tuotteisiin erikoistunut vähittäiskauppa koko Suomessa. Asialla on merkitystä. Jos Yhdysvalloissa tai jossakin muussa moniarvoisessa yhteiskunnassa olisi jokin vaiettu kysymys, josta olisi vaikea löytää tietoa, aiheen ympärille syntyisi "resource center" -tyyppistä infoa. Aiheesta kiinnostuneet jakaisivat tietoa siitä, mistä voisi parhaiten löytää vaietusta kysymyksestä tietoa, kirjallisuutta tai peräti myyntipisteitä. Karjala on sellainen vaiettu kysymys, josta on hankala löytää materiaalia. Saksin kirja tuskin tulee löytämään tietään suurten kirjakauppaketjujen myyntitiskeille, joten kirjaa pitää hieman etsiskellä.

Toivoisin tietysti toisin. Kirjan tulisi löytyä jokaisen suomalaisen yöpöydältä - lukukokemus voisi vapauttaa useammankin suomalaisen turhista ennakkoluuloista tai asenteista. Ja mikä onkaan mukavempaa kuin vapautuminen turhista kahleista!

Veikko Saksi: Karjalan palautus kuin tukka takussa
ISBN 978-951-98494-3-0

1 kommentti:

  1. Terve, Plogisti

    Kiitos paljon kauniista sanoistasi. Oli mukava vahingossa törmätä näin positiiviseen arviointiin.

    Kirjassa ei lähteitä ole mainittu, ettei sitä ryhdyttäisi väittämään kehnoksi "tutkimukseksi". Lähes kaikkiin asioihin viiteet löytyvät nettisivujen artikkeleista.

    Täytyy seuraavaa kirjaa varten kuitenkin harkita lähteiden lisääntyvää käyttämistä varsinkin merkittävien väitteiden tai lukujen kohdalla.

    Hyvää loppuvuotta 2009!
    t. Veikko Saksi

    VastaaPoista