sunnuntai 4. tammikuuta 2009

"Karjala tulisi kalliiksi" Osa 2

Edellinen blogikirjoitus listasi Karjalan palautuksen jälkeisiä tulonlähteitä. Ensimmäisessä jaksossa annettiin kahdeksan esimerkkiä niistä rahavirroista, jotka tulisivat Karjalaan yksityisistä lähteistä. Toinen listaus kertoi, miten valtio voisi kerätä rahaa.

Tarkastelu saa inspiraationsa yleisestä (harha)luulosta, jonka mukaan "Karjala tulisi kalliiksi" eikä sitä siten voisi palauttaa.

Ennen palaamista itse tarkasteluun, tässä listataan hyötyjä siitä, että "Karjala tulisi kalliiksi".

MIKSI OLISI HYVÄ JOS KARJALA TULISI KALLIIKSI

1) Jos Karjala tulisi "kalliiksi", se pyörittäisi isoa liikevaihtoa, josta riittäisi jokaiselle jotakin.

2) Jos Karjala tulisi "kalliiksi", siellä riittäisi runsaasti työpaikkoja, osa näistä hyväpalkkaisia.

3) Jos Karjala tulisi "kalliiksi", suomalaisten tavarantoimittajien pyörät pyörisivät täysillä ja tulisi isoja tilauksia, talouskunto paranisi, voisi työllistää lisää ja osakkeenomistajillakin olisi kissanpäivät.

4) Jos Karjala tulisi "kalliiksi", silloin Suomen bruttokansantuote näkisi aika hyvät kasvulukemat ja Suomi suorastaan vaurastuisi!

5) Jos Karjala tulisi "kalliiksi", siellä olisi monenmoisia mahdollisuuksia lyödä rahoiksi ja rikastua.

6) Jos Karjala tulisi "kalliiksi", siellä voisi olla varakastakin asiakaskuntaa, ja investoinnit sinne maksaisivat itsensä pikaisesti takaisin.

7) Jos Karjala tulisi "kalliiksi", se houkuttelisi paikalle monenmoisia onnenonkijoita ja vakavia investoijia, ja suuri osa rahoituskuormasta tulisi yksityisten rahoittajien ongelmaksi.

* * *

Kuten edellinen tarkastelu todistaa, Karjalan "kalleuden" voi nähdä myös myönteisestä näkökulmasta. On syytä muistaa, että aina joku hyötyy, oli tilanne sitten mikä tahansa.

Nyt kun lamaa pelätään maailmanlaajuisesti, sen estäminen, ns. elvytys, tulee erittäin kalliiksi. En kuitenkaan usko, että kukaan niistä miljoonista, ehkäpä jopa miljardista ihmisestä maailmanlaajuisesti, joka jollakin tavalla hyötyy eri hallitusten elvytyksestä, pitää pahana tätä elvytystä.

Otetaan toinen esimerkki.

Lapsilisät tulevat varmasti kalliiksi Suomen valtiolle. Silti maassamme on tuskin ketään suomalaista, joka vakavissaan väittäisi, että lapsilisäjärjestelmä pitäisi lakkauttaa.

Ennen lamapuheita tiedettiin hyvin, että Suomen valtiolla on ylimääräistäkin rahaa. Jos Karjala olisi palautunut, rahaa olisi riittänyt.

Nyt kun lamasta puhutaan, Suomen valtio aikoo ottaa lainaa ja elvyttää. Kun valtio käyttää rahaa julkisiin rakennustöihin eli työllistää, silloin ollaan käytännössä kokemassa samaa kuin Karjalan palauduttua: valtio luo kysyntää ja työpaikkoja, ja talous kohenee.

* * *

Jos kuitenkin Karjala tulisi "kalliiksi" jollakin ikävällä tavalla?

Kyse on abstraktista pelosta, jota pitäisi osata konkretisoida.

KUKA MAKSAA JOS KARJALA TULISI "KALLIIKSI"

1) Joku pyytää rahaa keräykseen. On jokin järjestö, joka kinuaa rahaa. Järjestö lupaa laittaa Karjalaa kuntoon. Voit maksaa, mutta yhtä hyvin voit jättää maksamatta. Et siis maksa. Kukaan ei ole vielä ottanut sinulta rahaa.

2) Jokin Karjalaan investoiva osakeyhtiö järjestää osakeannin. Voisit mennä pörssiin ja ostaa osakkeita. Osakkeista voi tulla osinkoa, tai ne voi myydä, voitolla tai tappiolla. Kukaan ei kuitenkaan pakota sinua menemään pörssiin, etkä myöskään mene. Et maksa mitään. Rahasi ovat turvassa.

3) Karjala on palautunut, ja siellä tulee tontteja myyntiin. Ehkä myynnissä on kaupunkiasuntoja ja omakotitalojakin. Jos menisit kiinteistökauppoihin, saisit isolla rahalla kivan järvenrantatontin, ja valtio laittaisi verolapun perään. Moni näyttää ostavan kivoja tontteja, sadat tuhannet eurot vaihtavat omistajaansa, mutta kukaan ei siihen pakota. Rahat jäävät tilillesi eikä verojakaan tarvitse sitten maksaa.

4) Edellinen kohta on monen kohdalla toteutunut, ja nyt valtio muistaa kiinteistöverolapulla. Jokainen maata sieltä perinyt tai ostanut joutuu maksamaan, mutta kun itse jäit Laatokan rantatonttikauppojen junasta, eivät verot koske sinua. Rahat ovat edelleenkin tililläsi - penniäkään et ole vielä maksanut.

5) Samaan aikaan Karjalassa jo alkaa tapahtua. Moni yritys on päässyt vauhtiin. Kauppa käy. Joku jo rakentaa kesämökkiä Laatokan rantaan. Yrityksillä maksuliikenne jatkuu vanhaan tuttuun tapaan: ennakot maksetaan työpaikoista, alvit myynneistä ja ennakkoverot oletetusta voitosta. Nyt kuitenkin on niin, että sinä et ole lähtenyt Karjalan eldoradoon kultaa vuolemaan, joten näitä veronmaksuja ei sinun kohdallesi ole sattunut. Rahat makaavat edelleenkin tililläsi.

6) Karjalan palautumisesta on jo kulunut tovi, etkä vieläkään ole maksanut senttiäkään. Kuitenkin Karjalan piti tulla "kalliiksi". Oma työpaikkasi on säilynyt, ja siinä suunnassa on tapahtunut jotakin merkillistä. Karjalan palautus loi aika paljon uusia työpaikkoja, ja moni työkaveri itse asiassa on painunut Karjalan savotalle tekemään tulosta. Työvoimasta on melkein jo pulaa, ja siksi oma työnantajasi on lupaamassa jopa palkankorotusta, kun muuten ei saa työvoimaa pysymään. Ei voi mitään: palkka on nousussa, eikä niitä pelättyjä veronkorotuksiakaan lopulta tullut. Ilmeisesti poliitikoilla oli pelko ahterissa - eivät uskaltaneet korottaa veroprosentteja. Siellä oli tosiaankin pää kylmänä: hetken jo pelättiin, että valtion budjetti ei pysy kasassa, mutta lopulta verokertymä kasvoi yllättävän suureksi, ja ensimmäiset vuosibudjetit pysyivät balanssissa. Jopa veroprosenttien alentamisestakin puhutaan oikeistopuolueissa. Karjalan palauduttua pari vuotta mentiin aikamoisessa talouskasvussa, eikä itse asiassa vähään aikaan näy hidastustakaan. Monet kaverit viestittävät jo Karjalan olevan aikamoinen kultakaivos... mutta ei sinne ilkiä mennä - tulee "kalliiksi" moinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti