perjantai 27. maaliskuuta 2009

Viipuri revisited

Kävin katsomassa Viipuria.

Virallisen propagandan mukaan Viipuri kehittyy nyt kovaa vauhtia. Sinne pitäisi suomalaistenkin viedä rahansa. Siispä matkaan.

Junayhteys Viipuriin kulkee helposti, kun vertaa omalla autolla ajamista.

Perillä ensimmäisenä herättää huomion vasemmalla puolella avattu uusi hotelli. Ihan siisti paikka, vastaanoton takana iso peliluola odottaa häviäjiä. Toisen uutisen mukaan Venäjä on kieltämässä nämä peliluolat. Saa nähdä miten käy.

Nälissäni käyn Stolovaja 2:ssa. Otan sillisalaatin ja jotakin ruokaa: yli 150 ruplaa. Vaatimaton annos ja maksaa yli 3 euroa. Minulle ei kallis, mutta jos tämä on kaupungin halvin ruokapaikka, miten köyhä kansa, eläkeläiset ja työttömät selviytyvät?

Sitten on entisen KOP:n rakennuksen taakse, Nesteen bensa-asemaa vastapäätä valmistunut uhkea kerrostalo. Mutta mitä: alimman kerroksen tila on tyhjillään, lattialla roskaa, mitään ei ole saatu valmiiksi. Ehkä työ on edelleen kesken.

Valmiiksi on saatu, kymmenien vuosien jälkeen, kauppatorin reunalle rakennus. Se on luksushotelli, jonka huonehinnat ovat reilusti yläkanttiin. Miten käy huonebisneksen nyt, kun kaikkialla puhutaan taantumasta?

Sitten katsotaan vanhaankaupunkiin. Domus, upea suomalainen arvotalo vuodelta 1904 on edelleen jonkinlaisen harsokankaan peittämä. Mutta oviaukko on potkittu auki. Rakennus on edelleen raunioina, häpeäksi Venäjälle.

Tämänkö takia roistot tunkeutuivat itsenäisen Suomen alueelle, varastamaan suomalaisten kodit, talot ja rakennukset? Rikkoakseen, jättääkseen kaikki lahoamaan ja tuhoutumaan?

No, jotakin on sentään korjattu. Weckrothin talo on siistinä mutta silminnähden hiljaisena. Onkohan täältäkään myyty asuntoja, laman aikana? Rakennuksen kulmassa on avattu kahvila, viipurinrinkilä tunnuksena. Kahvi ja pulla on yllättävän edullista.

Sitten Viipurin linnaan. Vanha kyltti, jossa valehdeltiin jotakin "vapauttamisesta" on kadonnut.

Paluu vanhaankaupunkiin. Aika äskettäin avattu ravintola Svodoba on hiljaisen näköinen. Kurkistan oven pölyisen ikkunalasin läpi: roskaa lattialla. Koko ravintola on lakkautettu ja tuhottu. Sama näkymä avautuu läheisen taidemuseon juurella olevassa kivirakennuksessa.

Viipuri ei voi jättää rauhaan: se on varastettu kaupunki, tuhottu rikoskertomus stalinistisen laajentumispolitiikan, sotapolitiikan, miehityspolitiikan rikoshistoriassa.

Nousukauden aikana Viipurissa onnistuttiin pelastaan muutama rakennus, ja muutama paikka on tuhottu. Plus miinus nolla.

Kunpa Viipuri palautuisi suomalaisen hallinnon alle, suomalaisten(kin) asuttamaksi kaupungiksi, kuin se on ollut satoja ja satoja vuosia.

Maailma voi olla parempi!

Suomalaisten kannattaisi kanavoida maailmanparannustoiminta Karjala-työhön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti