maanantai 29. joulukuuta 2008

Dokumentti Itä-Karjalasta

Tänään televisio näytti harvinaista "herkkua": saksalaisen toimittajan dokumentin Itä-Karjalasta. Muutamaa kömmähdystä lukuun ottamatta se onnistui avaamaan venäläistä lähihistoriaa paremmin kuin mitä suomalaisessa televisiossa on aikoihin nähty - tai koskaan!

(Kannattaa muistaa, että televisio on sen alkuajoista alkaen ollut olemassa sotienjälkeisessä maailmassa. Siksi Karjalasta tai Venäjästä avoimesti kertovat dokumentit tekevät helposti sananmukaisesti historiaa!)

Dokumentti kulki Ääniseltä Solovetskin saarelle eli kokonaisuudessaan Itä-Karjalassa tai Arkangelin alueella. Ohjelman kömmähdys oli kysymys Äänisen saarella asuvalta venäläiseltä: onko tämä alue mielestänne Suomea vai Venäjää?

Kukaan ei pidä Itä-Karjalaa osana Suomea! Ehkä toimittajalta oli jäänyt katsomatta 1920-30-lukujen karttoja.

Mutta pitääkö meidän syyttää saksalaista toimittajaa, kun Suomen historia on hämärän peitossa useimmille suomalaisillekin toimittajille! Useinhan Karjalan palautuskeskustelu sekoitetaan Venäjän Karjalan (tasavallan) asemaan!

Muuten dokumentti peilasi itäkarjalaisen tragedian vaiheita. Kizhin saaren perinnekuoron jäsenet olivat korkeasti koulutettuja pietarilaisia, ja vain yksi jäsenistä osasi yhden sanan karjalaa (tai suomea): "terve!".

Sen jälkeen elettiinkin Stalinin ajan kauhun hetkiä: Stalinin vainoissa kuoli eri kansallisuuksia edustavia siviilejä - kamera viipyili juutalaisten surmattujen hautakivessä.

Stalinin kanavan orjatyössä kuoli 30 000 siviiliä. Kanavan karmeasta historiasta kertonut paikallinen vertasi kanavatyömaata keskitysleiriin: orjat kuolivat työhön, kylmyyteen ja nälkään.

Vienan Kemissä oli saksalaisten sotavankien (1946) muistomerkki, ja Vankileirien Saariston sadan tuhannen uhrin muistoristi.

Solovetskin saarella tutustuttiin Venäjän ensimmäiseen GULAG-museoon. Solovetskin saarin oli Euroopan ensimmäinen keskitysleiri, jossa oli yhtä aikaa jopa 30 000 vankia, ja yhteensä sen painajaisen kävi läpi yli 800 000 vankia. Kamera lipui uhrien kuvien ohi: "teloitettiin, 10 vuotta vankeutta, 5 vuotta vankeutta, teloitettiin..."

Solovetskin keskitysleirillä tehtiin joka päivä 14 - 16 tuntia pakkotyötä.

Kyltti Solovetskin leirillä:

Ajamme ihmiskuntaa rautaisin ottein kohti onnea.

Solovetskin siviilien kommentit vuonna 2007 olivat surkeaa kuultavaa: "kaikki rapistuu". "Eläkeläisten tilanne on kauhea".

Ohjelma tuomitsi Venäjän: "Saksassa natsitaustat selvitettiin, Venäjällä tätä ei ole tehty".

Syykin on selvillä. Presidentti on "tsekisti" (KGB:n entinen työntekijä), ortodoksisen kirkon patriarkka on tsekisti, kansanedustajat ovat tsekistejä.

Ohjelman sanoma, joka ymmärrettävästi tuli esille saksalaisten tuottamassa ohjelmassa, mutta venäläisellä suulla sanottuna: Solovetskin saari on ensimmäinen askel siinä kehityksessä, joka jatkui Auschwitzissä ja Buchenwaldissa.

* * *

Saksalaisdokumentti onnistui luomaan itäkarjalaiseen maisemaan ensimmäistä kertaa historiallisen kehikon siitä terrorista, jota Stalinin diktatuuri ylläpiti ennen kuin Stalin aloitti yhteydenpidon natsi-Saksaan, minkä seurauksena puna-armeijan rosvojoukko aloitti hyökkäyssodan Suomea vastaan, minkä seurauksena Suomen lailliset ja tunnustetut alueet idässä siirtyivät Venäjän hallinnon alle, missä ne tänäkin päivänä ovat.

Kaiken tämän taustoituksen kertoivat venäläiset itse. Kuuntelevatko suomalaiset?

Ei kommentteja: